Reply on: 810zssk #238352:
Nahlas uvažujem a premostím k MHD.Možno keby sa nechali otvorené reštaurácie aj za prísnych podmienok (napr. každá druha stolička voľná, obmedzený čas sedenia pri stole a pod.) a nejaká autorita (nie súčasný premiér) by povedala, že hlavne sa cez sviatky nestretávajte v domácnostiach, ale radšej choďte s príbuznými von, že by miera rešpektovania Silvestrov a Vianoc bola väčšia. A možno by sa nakazilo podobne ľudí, ale boli by rovnomernejšie rozložení a nápor na nemocnice by bol menší.
Je naozaj komické ak reštaurácia, ktorá ma 100 m2 a kapacitu 20 ľudí (teda 0,2 človeka na 1m2) a vie sledovať čas klienta, vie sledovať teplotu, vie sledovať príznaky, je nebezpečím istej nákazy a VOD (napr. ranný vlak) nie, hoci tam sa to nijako nedá vymáhať a nikto ani nič nesleduje. Howgh.
810zssk
Inak povedané, nevieme riešiť rizikové situácie, ale premiér buchol do stola že potrebujeme ukázať že niečo robíme, tak vás obmedzíme tam kde riziko vlastne neexistuje. Problém tejto rovnice je že ignoruje že sa tým zhoršuje situácia v tých rizikových situáciách, keďže sa redukuje dôvera ľudí a ich schopnosť/ochota sa ešte obmedzovať.
Na Slovensku to myslím bude podobné. Ako som písal nižšie, action bias.
(Obmedzený čas strávený pri stole sa mi nezdá efektívny, ale inak 100% súhlasím s tým čo si písal.)